Main » 2014 » Liepa » 14 » Kavos apdorojimas
6:17 PM
Kavos apdorojimas

Kavauogių džiovinimas

Nuskintas kavauoges būtina išdžiovinti tam, kad vėlesniame etape – jas skrudinant, pupelės nesuplyštų ir nesusproginėtų kaip pop-kornas.  Pupelėse turi būti paliekamas maždaug 10 - 13 % drėgnumas.  Dažniausiai šiame etape, dideliuose masine gamyba užsiimančiuose ūkiuose  yra naudojamas mechaninis džiovinimas, kai nuskintos kavauogės suberiamos į didžiules mašinas – specialius įrenginius ir kaitinamos iki aukštų temperatūrų, kad išgaruotų drėgmė. Naudojant tokį technologinį procesą su garinama drėgme prarandama didžioji dalis eterinių aliejų ir naudingų sveikatai medžiagų.

Kompanija SISEL elgiasi kitaip. Kavauogės yra džiovinamos saulėje specialiose cementinėse terasose (patio), paskleidžiant jas plonu sluoksniu ir nuolat vartant. Šis etapas trunka apie 1,5 savaitės. Taip natūraliu būdu yra pašalinama drėgmė, o į pupeles susigeria aromatinės medžiagos, esančios  uogos minkštime ir tuo pačiu išsaugomos naudingos medžiagos.

Kai kurie ūkiai kavauogių džiovinimui naudoja iš Afrikos atėjusią „lovų“ sistemą. Čia uogos pilamos džiūti ne ant betoninio grindinio, o ant specialių paaukštinimų.

    

Drėgnasis kavauogių apdorojimo būdas

Yra keletas būdų, kaip atskirti kavos pupelę nuo uogos. Sisel kompanija naudoja drėgnąjį, reikalaujantį papildomų investicijų ir laiko, bet suteikiantį kavos gėrimui daugiau skoninių niuansų. Be šio etapo mes tiesiog negalėtume mėgautis tokiu subtiliu kavos skoniu, kurį jaučiame dabar. Drėgnasis apdorojimo būdas yra kur kas švelnesnis už sausąjį, nepažeidžia pačių pupelių, nesutraiško jų.

Pradžioje kavos pupelės yra mirkomos vandens rezervuaruose nuo 16 iki 36 valandų, kol suminkštės ir išburks. Po to specialia aukštų technologijų mašina, naudojant švelnią trintį nuimama didžioji dalis minkštimo. Likusi dalis, kartu su pačiomis pupelėmis toliau fermentuojasi vandens rezervuaruose ne ilgiau 36 valandų. Tuo pat metu nusilupa visos klampios ir nereikalingos medžiagos, pasišalina likęs minkštimas ir priemaišos. Atskiriamos nesubrendusios, nekokybiškos pupelės. Likusios geros pupelės nuplaunamos stipria vandens srove ir suberiamos ant lentų ar vielos tinklų džiūti prieš saulę. Lentynos yra statomos ant bėgių, kad prasidėjus lietui jas būtų galima lengvai perkelti po stogu. Saulėje pupelės yra džiovinamos iki 3 savaičių. Po to nuo pupelių yra pašalinami likę plonyčiai permatomi apvalkalėliai.

Šis kavos fermentavimo etapas yra labai atsakingas, svarbus, reikalaujantis nemažai žinių ir išmanymo, nes jo metu kavai galima suteikti  papildomų skonio atspalvių arba ją sugadinti nepataisomai.

Ankstenė tema: KAVAUOGIŲ RINKIMAS

Sekanti tema: KAVOS PUPELIŲ SKRUDINIMAS

Category: Kavos apdorojimas | Views: 1823 | Added by: Jurate | Tags: dziovinimas sauleje, dregnasis kavos apdorojimas, kavos uogos | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
%