Main » 2014 » Liepa » 14 » Kavos pupelių skrudinimas
6:30 PM
Kavos pupelių skrudinimas

"Prieš nuspręsdamas gaminti Sisel Kaffe, aš išstudijavau visas technologijas, kurios egzistuoja pasaulyje, tam kad rasčiau būdą, kaip pagaminti produktą, nekenkiantį sveikatai. Aš radau tokias technologijas. Be jų, aš niekuomet nebūčiau pradėjęs gaminti šio gėrimo" - sako SISEL kompanijos įkūrėjas Tomas Maueris.

Iki skrudinimo etapo kava laikoma žalia, miegančia. Kavos pupelės yra pilkai žalsvo atspalvio, dar neturi įprasto kavos aromato ir skonio, yra elastingos lyg būtų guminės, nes vis dar prisotintos natūralių aliejų - flavonoidų. Tokių žalių kavos pupelių neįmanoma sumalti, nes jos pernelyg kietos, riebios, todėl pupelės praslysta ir nesimala. Mane labai gerai supras tų kavamalių šeimininkės, kurios bandė malti žalias (nekepintas) kavos pupeles. Noras pasidaryti liekninančio gėrimo ne vienai kavamalei lėmė liūdną baigtį. 

Todėl (tradiciškai), kavos pupelės yra beriamos į skrudintuvus ir virš atviros ugnies kaitinamos iki 280°C temperatūros. Tol kol pasiekia traškią, sausą būseną, leidžiančią jas lengvai sumalti. Deja, šios procedūros metu ne tik sunaikinama didžioji dalis naudingų ingredientų esančių kavoje, bet ir papildomai sukuriamos nepageidautinos, žalingos medžiagos – kancerogenai! Skrudinant kavos pupeles ant atviros ugnies jose susidaro akrilamidas, skatinantis onkologiją. Jokia paslaptis, kad pats kenksmingiausias maistas - įvairūs kepsniai, šašlykai ir panašūs patiekalai, gaminami ant atviros ugnies. Apie akrilamidą ir jo poveikį dauguma žmonių žino, arba bent jau yra girdėję, tačiau nelaiko jo grėsmingu, nes iškylų maistą valgo retai. Tačiau kavą  geria kasdien, ir ne po vieną puodelį!

SISEL kompanijos tikslas – išsaugoti tai kas kavoje yra naudinga (chlorogeninę rūgštį, polifenolius, flavonoidus bei kt.) ir nesukurti joje žalingų priedų. Čia į pagalbą pasitelkiamas mokslas ir naujosios technologijos. Žalios kavos pupelės iš augintojų yra gabenamos į nuosavą gamybinį SISEL kompleksą, kuriame sumontuota aukščiausios klasės įranga, galinti idealiai gaminti kavą, išgaunant patį subtiliausią jos skonį. Tam naudojama infraraudonųjų spindulių krosnis, skrudinanti pupeles iki idealios būklės - iki 120°C.

 

SISEL kavos nedžiovina ir nedegina – nedaro jos traškios, šiugždančios. Po skrudinimo etapo pupelės įgauna rusvą spalvą ir tą mums įprastą svaiginantį aromatą, dėl kurio kavos gėrimas visame pasaulyje yra toks mėgstamas, bet išlaiko tą pačią "nesumalamų" pupelių fizinę būseną.

Kartu su skrudinimu infroraudonaisias spinduliais yra naudojamos ir impulsinės bangos, kurių dėka aliejai esantys kavos pupelėse ištirpsta ir tolygiai pasiskirsto po visą grūdą. Nuo šių aliejų kiekio priklauso kavos aromato intensyvumas. Be to, jie yra labai naudingi žmogaus organizmui.  Taikant šias  inovatyvias technologijas, aliejų pupelėse išsaugoma labai daug.

 

Ankstesmė tema: KAVOS APDOROJIMAS

Sekanti tema: KAVOS PUPELIŲ MALIMAS

Category: Kavos apdorojimas | Views: 2563 | Added by: Jurate | Tags: impulsines bangos, infraraudonuju spinduliu krosnis, akrilamidas, kancerogenai, Sisel kaffe | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
%