Main » 2014 » Liepa » 14 » Kavauogių rinkimas
5:50 PM
Kavauogių rinkimas

     

 

Kavamedžio uogos dažnai vadinamos "vyšniomis". Iš pradžių jos būna žalios, vėliau pagelsta, paraudonuoja, tampa vyno spalvos ir galiausiai pasidaro beveik juodos. Skinamos tada, kai tampa raudonos spalvos. Kavauogių spalva dar priklauso ir nuo medelio rūšies. Uogoje paprastai būna dvi, gerai apsaugotos pupelės. Jos pradedamos rinkti maždaug po 8-9 mėnesių nuo žydėjimo pradžios. Kavamedis žydi tik kelias valandas ir jo žiedai iškart nuvysta, tačiau nuvytusius žiedus iškart pakeičia nauji.  Geriausias laikas derliui rinkti trunka maždaug dvi savaites.

Gera ir kokybiška kava visada  skinama tik rankomis (selective picking). Kodėl? Nejaugi žmogaus rankų prisilietimas suteikia kavai papildomų skoninių savybių? Tikrai ne.

Tačiau kavos skonis labai priklauso nuo to, kada kavauogės nuskintos. Jei jos bus pernokusios ar neprinokusios nukentės kavos kokybė, jos skoninės savybės. Tik žmogaus akis gali įvertinti kurią uogą skinti, o kurią dar palikti nokti. Kavauogių rinkimas yra fiziškai sunkus darbas, kurį atlikti reikia nemažų įgūdžių ir fizinės ištvermės. Dažniausiai jį dirba vietiniai gyventojai indėnai, kurie įpratę prie išretėjusio aukštumų oro, kalvoto reljefo ir didelės drėgmės. 

Išskirtinės (speciality) kavos rinkėjams yra mokamos papildomos premijos už kokybiškai atliktą darbą. Laikantis sąžiningos prekybos ir apmokėjimo už darbą nuostatų, jiems yra mokamos ir palaikomosios tarp sezoninės piniginės išmokos, kad padėtų išgyventi kavos rinkėjų šeimoms ne sezoniniu laikotarpiu ir išlaikytų kvalifikuotą darbo jėgą nuo degradavimo ar emigracijos.

Panama Geisha kavauogės pasižymi tuo, kad jų uogos subręsta labai skirtingu metu. Visam derliui nuimti prireikia 6-8 etapų. Masinės gamybos ūkiuose kava dažniausiai yra renkama mašinų pagalba. Juose kavauogių rinkimas pradedamas tada, kai sunoksta didžioji dalis uogų. Mašinos važiuodamos tarp kavamedžių eilių, vibruojančiais strypais uogas nuo šakų mechaniškai nupurto, o po to jos nuo žemės susiurbiamos vakuumo pagalba, (panašiai kaip dulkių siurblys). Tarp jų būna ir žalių, nesunokusių uogų ir pernokusių, šakelių nuolaužų ir kitokių šiukšlių. Laiku nesurinktose, pernokusiose uogose slepiasi pagrindinis kavos defektas – fenolio rūgštis, kavos skonį padaranti panašų į jodo - suteikianti gaižumo ir aitrumo. Pakanka vienos tokios pupelės, kad visa partija taptų nieko verta. Todėl kavos specialistai labai atsargiai žiūri į gerai sunokusias kavauoges. Ši kava paprastai labai stipriai ir maloniai kvepia, tačiau yra pavojus, kad jos skonis laikui bėgant pablogės.

Nors kavauogių rinkimas rankomis užima papildomo laiko ir kainuoja brangiau, kompanija SISEL laikosi savo įsipareigojimo vartotojams kavą gaminti tik iš tobulai subrendusių pupelių.

       

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Ankstesnė tema:   KAVAMEDŽIŲ AUGINIMAS

Sekanti tema:   KAVOS APDOROJIMAS

Category: Kavos apdorojimas | Views: 2253 | Added by: Jurate | Tags: selective picking, kavos uogos, kavauoges, rinkimas rankomis | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
%