Main » 2014 » Liepa » 14 » Kavamedžių auginimas ir priežiūra
5:27 PM
Kavamedžių auginimas ir priežiūra

„Speciality coffee“ – Išskirtinė kava

„Visą pasaulyje auginamą ir vartojamą kavą galima padalinti į dvi atskiras kategorijas. Pirma – tai komercinė arba plataus vartojimo kava (comodity coffee). Auginant tokią kavą siekiama gauti didžiausią derlių mažiausiomis sąnaudomis. Nėra kreipiamas dėmesys į produkto kokybę, viskas turi tik ekonominį stimulą. Ją dažniausiai superka didelės kavos korporacijos labai žemomis kainomis, po to skrudina ją iki tokio lygio, kad būtų paslėpti visi galimi skonio defektai. Tokia kava turi daug kartumo. Galutinį produktą galima rasti parduotuvių lentynose. Ir tai yra gėrimas, kurį dauguma žmonių pasaulyje geria kas rytą.

Yra kita kavos kategorija. Tokią kavą galima prilyginti „fine wines“ arba „fine spirits“ kategorijai, kurie vartojami dėl skonio, o ne dėl efekto. Ją dažnai vadina „speciality  coffee“ (taip pat yra vartojami terminai „gourment“ arba „premium coffee“).

Kava, skirtingai nuo kitų vartojamų produktų turi praeiti gana daug procesų nuo pradžios iki galutinio vartotojo. Norint gauti tikrai skanią kavą dėmesys turi būti skiriamas kiekvienai proceso daliai. Pirmiausia kavos skonį nulemia jos rūšis ir tinkamos auginimui geografinės ir klimatinės sąlygos...

Kiekvieną kartą prieš geriant kavą ir analizuojant jos skonio savybes, stengiuosi gauti kuo daugiau informacijos apie kiekvieną proceso dalį, suprasti kavos auginimo, apdorojimo ir skrudinimo ypatumus ir jų įtaką galutiniam kavos skoniui“.

Citata iš profesionaliai su kava dirbančios, blogerės Editos „Heart of the bean“ („Pupelės širdis“) straipsnio „Kodėl kava?“.

Tinkamai užauginta kava

Kompanijos „SISEL International“ vadovai siekdami pagaminti pačią geriausią kavą pasaulyje suvokė, kad tokia kava turi būti ne tik pati naudingiausia, bet ir pati skaniausia!

"Geriausia  kava kiekvienais metais skelbiama konkurse „Cup of Excellence“ (lietuviškai galima versti „Puodelis tobulo skonio“). Jis vyksta vienoje iš 12-os" kavą auginančių šalių, o kai kuriose šalyse – net du kartus (antrasis skirtas vėlyvajam derliui).  Šio konkurso tikslas yra ne tik išaiškinti ūkius, užauginusius geriausią kavą, bet ir paskatinti juos atrinkti ir pateikti vartotojui gryną ir patį geriausią produktą. 20 vertinimo komisijos narių iš viso pasaulio išrenka geriausią metų kavą ir augintoją. Ženkleliu „Cup of Excelence“ pažymėta kava reiškia ne tik viso pasaulio kavos gurmanų įvertinimą, bet ir didesnę kainą aukcione. Dalį varžytinėse gautų lėšų ūkininkai investuoja į kavos auginimą ir tokių konkursų dėka bendra kavos kokybė kasmet gerėja" .

Citata iš kavos eksperto V.Kratulio pokalbio su žurnaliste J.Sprindžiūnaite .

Kavos kokybės konkursų vyksta ir daugiau, vieni laikomi labiau prestižiniais, kiti mažiau. Panamos Geisha yra laimėjusi laurus ne viename iš jų.

Pastaruosius 12 metų pasaulinėje kavos rinkoje pačiomis skaniausiomis  ir pačiomis geidžiamiausiomis yra pripažįstamos Premium Panama Boquete Gesha (Geisha) kavos pupelės, auginamos Petersenų šeimai priklausančiuose  ūkiuose,  netoli Boketės (Boquete) miestelio, vakarinėje Panamos dalyje, Čirikės (Chiriqui) provincijoje.

Kompanijos „SISEL International“ vadovai, tėvas ir sūnus Tomai Maueriai, savo gaminamai kavai Sisel Kaffe, kaip žaliavą pasirinko būtent šią kavos rūšį. Buvo sudaryti tiesioginiai prekybiniai kontraktai su kavos augintojais, dėl viso užauginamo derliaus įsigijimo. Tai pačios geriausios arabikos pupelės, kilusios iš Etiopijos Gešos (Geshos) regiono, į Panamą jos atvežtos iš Kosta Rikos, maždaug prieš 60 metų. Vietiniai Panamos plantatoriai, šiek tiek pakeitė savo auginamos kavos pavadinimą, suteikdami jam intrigos ir paslaptingumo. Naujasis pavadinimas prigijo ir dabar pasaulyje šios rūšies kava žinoma abiem vardais – Geshos ir Geishos. Taigi, tiesioginio ryšio su elegantiškosiomis  japonėmis nėra, tačiau kavos skonis toks pat subtilus, rafinuotas ir šarmingas, kaip ir šios moterys. Besimėgaujančių Geisha kava laukia platus pojūčių spektras.

Garsiausia pasaulyje kava yra auginama ant vulkano Baru šlaitų ir jo apylinkėse. Boketė garsėja ne tik kava, bet ir gėlėmis – daugybe gražių, spalvingų gėlių, augančių kalnų šlaituose ir žmonių puoselėjamuose sklypuose. Todėl labai lengva manyti, kad „Boquete“ [tariasi bu‘ket] reiškia „gėlių puokštė“. Tai, žinoma, būtų labai tinkamas pavadinimas šiai gražiai kalnuotai vietovei apibūdinti, tačiau pavadinimas „boquete“ iš tikrųjų kilęs iš vietinės kalbos ir reiškia „skylė“ arba „įdubimas“. Boketės miestelis yra apsuptas kalnų, o pats aukščiausias Panamos taškas – vulkanas Baru, kurio aukštis 3474m.

    

1.     Vienas iš svarbiausių  aspektų, nulemiančių kavos skonį, yra dirvožemio kokybė. Daugumoje šalių, kuriose masiškai auginama kava (Brazilijoje, Indonezijoje, Vietname) dirvos  yra rūgščios. Vakarinėje Panamos dalyje, dirvožemis yra vulkaninės kilmės. Vulkanai per šimtus milijonų metų išmesdami lavą ir pelenus iš žemės gelmių, suformavo labai derlingą, saldžią dirvą išskirtinai turtingą mineralais ir mikroelementais, kurių nerandama kitose vietovėse. Augalai maistines medžiagas siurbia iš dirvožemio, kuriame  jie auga. Ši saldi dirva ir suteikia šios rūšies kavai tokį išskirtinį sodrų aromatą.  Be to, geros kokybės kavos pupelės savaime pasižymi saldumu. Specialistai Panamos Geishos kavos  skonį ir aromatą apibūdina kaip kvepiantį bergamotėmis, jazminais, vaisiais ir medumi. 

2.     Kokybiškai kavai bręsti idealiausios sąlygos – kalnuose. Yra pastebėta, kad kuo didesniame aukštyje užauginta kava, tuo jos skoninės ir sveikatinančios savybės yra geresnės. Kodėl?

Kuo vietovė yra aukščiau jūros lygio, tuo jos atmosferos užterštumas yra mažesnis, oras švaresnis ir gaivesnis, daugiau saulės šviesos. Kuo aukščiau kylama į kalnus, tuo saulės spinduliuotė yra aktyvesnė. Visi žino, kad įdegis kalnuose yra stipresnis ir norint apsaugoti odą nuo nudegimo, reikalingas apsauginis kremas su didesniu SP faktoriumi, negu įpaprastai. Taip, kaip žmogaus oda saugosi gamindama pigmentą – melaniną (ruduodama), taip ir visi augalai, augantys aukštumose, norėdami apsisaugoti nuo mutacijos, gaminasi ir kaupia savyje antioksidantus – flavonoidus ir polifenolius. Šios medžiagos – tai augalų pigmentas. Kuo didesniame aukštyje augalai auga, tuo  daugiau jų turi, ir tuo daugiau aromato sukaupia pupelės. Be to, šie antioksidantai ne tik suteikia kavai papildomas, išskirtines  skonines savybes, bet turi ir didelį sveikatinantį poveikį. Aukštikalnėse užaugintoje kavoje yra labai daug antioksidantų! Plantacijos išsidėsčiusios 1400 – 1800 m aukštyje virš jūros lygio.

Taip pat, mokslininkų yra pastebėta, kad kokybiška kava, užauginta aukštumose turi gerokai mažesnį kofeino kiekį.

3.     Vulkanas Baru, būdamas aukščiausia viršukalne Centrinėje Amerikoje, sukuria dar ir unikalų mikroklimatą šiame regione, kuris yra labai palankus kavos augintojams. Boketės regionas yra vadinamas  Amerikos Alpėmis, nes čia „amžinas“ pavasaris – vyraujanti vidutinė oro temperatūra būna apie 20°C ištisus metus, kritulių vidurkis 3000 mm per metus, vyraujantis vėjas pučia nuo Ramiojo vandenyno. Šilumos ir drėgmės netrūksta net ir sausuoju sezonu. Čia dažnai tvyro rūkai ir toks reguliarus švelnus drėkinimas  yra labai palankus kavamedžių auginimui. Didelis atogrąžų santykinis oro drėgnumas išlaiko dirvožemį minkštą ir purų, todėl kavamedžiai gali lengvai įsisavinti maistines medžiagas iš turtingos, unikalios vulkaninės dirvos.

Spalvingų gėlių gausa, šimtai drugelių ir vaivorykštės. Daugybė vaivorykščių, - dvigubos ir trigubos yra šio regiono kasdienybė, verčianti aikčioti iš pasigėrėjimo turistus.

 

Petersenų šeima savo ūkiuose augina tik Geishos veislės kavamedžius.Ši veislė yra natūraliai atsparesnė puviniui ir grybelinėms ligoms (todėl išvengiama fungicidų naudojimo) tačiau jautri dirvožemio ir klimato pokyčiams, taip pat vabzdžiams. Be to reikalaujanti nemažai papildomo darbo, palyginus su kitomis veislėmis. Ji yra lėčiau auganti, paprastai užtrunka 7 metus, kol pradeda megzti uogas (kai kitoms užtenka 3-5 metų). Maitinimo ir tręšimo reikalauja 6 - 7 kartų per metus ( palyginus su 3-4 kartais). O kavauogių derlingumas net iki 75% mažesnis už kitų veislių. Pasenusius medelius tenka išrauti ir jų vietoje sodinti naujus, kai tuo tarpu kitas rūšis galima atauginti atšakomis iš seno kelmo, nupjaunant liemenį ir tokiu būdu atjauninant  sodinukus. Geishos kavauogės prinoksta  labai netolygiai, prireikia 6-8 kartų per sezoną, kad būtų surenkamas visas derlius, kai masinės gamybos ūkiuose mašinų pagalba tai atliekama vienu kartu.

Petersenų šeima taiko išskirtinai ekologišką (organinę) žemdirbystę, kai kava auginama ir apdorojama natūraliai, nenaudojant pesticidų ir cheminių trąšų. Būtina sąlyga – sveika, chemija neužteršta dirva. Medeliai tręšiami mėšlu, durpėmis, kompostu, organinėmis atliekomis. Kad apsaugotų derlių nuo kenkėjų (vabzdžių ir graužikų) pasitelkiami paukščiai ir senoviniai garsiniai atbaidantys efektai.

Organinė žemdirbystė reikalauja  daug rankų darbo ir fizinių jėgų, bet ji suteikia galimybę mėgautis nepakartojamu kavos aromatu, bei skoniu. 

     

Kokia kava laikoma kokybiška?

Skoninės kavos savybės yra vertinamos pagal tarptautinę 100 – balę skalę:

  • Iki 70 balų – tai prastos kokybės kava, kuria prekiaujama daugumoje prekybos vietų;
  • Virš 70 balų – geros kokybės kava;
  • Virš 80 balų – labai gero skonio kava (palyginimui - JAV rinkoje „Starbuks“ kava vertinama 82 balais; jų ruoštuose mišiniuose yra 3-5% Panamos Geishos kavos);
  • Arti 90 balų yra gavusi Premium Panama Boquete Geisha kava;
  • 95 balais - buvo įvertinta SISEL Kaffe kava.

Taip aukštai vertinamos kavos sėkmė vilioja ir kitų šalių kavos augintojus. Panamos Geishos sodinukai jau yra užveisti Ekvadore, Gvatemaloje, Kosta Rikoje, ir dar keliuose kraštuose, tačiau tų regionų dirvožemis ir klimatas kol kas neleidžia subręsti tokiai pat nepakartojamai Geishai kaip Panamoje.

Čia auga Panama Boquete Gesha kava

Sekanti tema: KAVAUOGIŲ RINKIMAS

 

Category: Kava | Views: 4126 | Added by: Jurate | Tags: Sisel kaffe, antioksidantai, polifenoliai, Panama Boquete Gesha (Geisha), Baru, Boketė | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
%