Main » 2014 » Liepa » 14 » Kavos pupelių malimas
6:43 PM
Kavos pupelių malimas

 

Pasitelkiant naujas technologijas buvo surastas būdas kaip susmulkinti ir tokias elastingas pupeles. Tai vadinamas kriogeninis malimas. Pupelės yra  užšaldomos iki –150°C. Prie tokios temperatūros užšąla ir aliejai, tuomet jie nebesivelia. Pasiekus tvirtą ir trapią būseną – jau galima pupeles susmulkinti net iki labai smulkių (nano dydžio) dalelių, kurios kontaktuodamos su vandeniu, praktiškai jame ištirpsta. Suminis tokių smulkių dalelių bendras paviršiaus plotas, kuris liečiasi su vandens molekulėmis, yra kelis kartus didesnis už stambiau maltos kavos dalelės plotą, vadinasi ir jų ekstrakcija (skoninių savybių atidavimas vandeniui) yra kur kas didesnė už įprastai sumaltos kavos ekstrakciją. Norint pasiekti tokios pačios koncentracijos (kavos stiprumo) procentą, SISEL Kaffe kavos užtenka žymiai mažesnio kiekio.

Ši, itin smulkaus malimo kava įgauna tirpios kavos vartojimo privalumus. Todėl ant jos pokuotės yra užrašas instant (tirpi). Bet tirpi ji tik pagal vartojimo paprastumą ir patogumą, paruošimo greitumą. Puikaus skonio kava Jūs galite mėgautis visur, kur tik yra karštas vanduo ir puodelis - namie, biure, kelionėje, ar svečiuose. Tereikia su savimi turėti nedidelį kavos paketėlį :)

Kavos vartojimo paprastumas - tai vienintelis privalumas, kurį SISEL kava "pasiskolino" iš tirpios kavos sąvokos. Pagal gamybos technologiją – tai pati tikriausia malta kava, turinti nepriekaištingas skonines ir aromatines charakteristikas.

Lietuvos rinkoje jau galima įsigyti ne tik šios - itin smulkaus malimo (tirpios) kavos, bet ir mums įprastos, plikomos. Ją galite ruošti kavos aparatų pagalba, plikyti kavinukuose ar virti turkišku būdu.      

 

Kad būtų vaizdžiau, trumpai pažvelkime į mums įprastos tradicinės tirpios kavos gaminimo technologijas.

Pupelės paskrudinamos ir sumalamos. Po to užplikomos vandeniu arba vandens garais. Antpilas verdamas ilgai, apie 4 valandas (vien tam, kad būtų išgryninamas kofeinas). "Ilgai arba keletą kartų virusi kava skaidosi ir išskiria kofeiną, taniną, dažančias medžiagas , netenka kvapo, pablogėja jos skonis. Nerekomenduojama gerti tokios kavos, nes ji žaloja sveikatą" - citata iš Vikipedijos.

Tada gautas ekstraktas perleidžiamas per filtrą ir išgarinamas vanduo. Tai galima padaryti dvejopai: išgarinti vandenį kaitinant arba šaldant. Pirmuoju atveju skystas kavos ekstraktas purškiamas tam tikroje kameroje, pripildytoje inertinių dujų. Skriedami kavos lašeliai išdžiūna ir virsta milteliais, kurie lengvai tirpsta vandenyje. Antrasis vandens pašalinimo būdas - ekstrakto džiovinimas šaldant ir veikiant vakuumui (vyksta sublimacijos procesas). Šaltuoju būdu išdžiovinta kava gamintojų yra laikoma kokybiškesne, nes taip gaunamos kavos granulės esą išlaiko daugiau šviežios kavos savybių. 

Tačiau šiame gamybos procese kava netenka net iki 85 % eterinių aliejų ir kitų naudingų medžiagų, kurios natūraliai būna kavos pupelėse. Todėl ji yra papildomai aromatizuojama, spalva ryškinama dažikliais, o kad ilgiau negestų dedama konservantų.  Rezultate - natūralios kavos vos keliolika procentų, visa kita - sintetinės medžiagos. Be to, netikslinga naudoti brangias, kvapnias kavos rūšis, visai pakanka pigios Robustos, kuri, beje, turi nemažai kofeino. Tirpioje kavoje kofeino net 50 % daugiau nei natūralioje. Todėl įpratus gerti tirpią kavą ir dėl kokių nors priežasčių nustojus, juntamas didesnis ar mažesnis abstinencijos sindromas.

     

 Pastaruoju metu rinkoje sparčiai populiarėja ir kava be kofeino. Daug kavos išgeriantys žmonės, baimindamiesi priklausomybės nuo kofeino pasekmių vis dažniau įprastą kavą keičia kofeino neturinčia. Šios kavos pasirinkimą taipogi nulemia sveikatos problemos, arba sveikos gyvensenos siekis. Tačiau ar iš tikrųjų kava be kofeino yra sveikas pasirinkimas? Ironiška, bet "norint kaip geriau, išeina kaip visada". Kodėl? Atsakymas labai paprastas - elementarus žinių trūkumas arba paprasčiausias nenoras gilintis.Tarp žmonių dar labai gaji nuomonė, kad visas kavos "blogis" tūno kofeine. Tačiau, japonų mokslininkų atliktais tyrimais buvo nustatyta, kad būtent kava be kofeino yra daug kenksmingesnė širdžiai, taip pat ji gali skatinti tiesiosios žarnos, bei kepenų vėžio vystymąsi. 

Kofeinas iš kavos pupelių šalinamas dar prieš jų skrudinimą. Pirmiausia pupelės veikiamos vandens garais arba vandeniu, jas paruošiant tolimesniam etapui. Vėliau, dideliame slėgyje - tirpikliais (metileno chloridu, etilo acetatu, benzolu, chloroformu ar kitais, kuriuose gerai tirpsta kofeinas), o po to vėl vandens garais - tirpiklių liekanoms pašalinti. Kai kurie gamintojai, vietoje toksiškų, kofeiną tirpinančių medžiagų naudoja anglies dioksido ar kitokias dujas, kurios esant dideliam slėgiui ir karščiui virsta skysčiu puikiai tirpdančiu kofeiną. 

Yra ir išimčių. Pavyzdžiui, Šveicarijoje kavos dekofenizacijai naudojamas paprasčiausias vanduo. Jame žalios pupelės mirkomos, po to vanduo leidžiamas per aktyviosios anglies koštuvus, kuriuose ir lieka kofeinas. O apdžiovintos pupelės vėl pamerkiamos į tai kas liko - taip joms "grąžinamos" visos vandenyje ištirpusios medžiagos, išskyrus kofeiną.

Paskutinis etapas - pupelių išdžiovinimas iki pradinės būsenos.Toliau jos skrudinamos ir vartojamos kaip įprastos kavos pupelės. Tačiau pašalinant kofeiną kartu pasišalina ir kitos medžiagos. Skrudinant tokias "išplautas" pupeles nesusiformuoja kafeolis, todėl gaunama kava yra mažiau aromatinga. O siekiant tai kompensuoti neretai pridedama įvairių sintetinių priedų.

Nežiūrint į visas gamintojų dedamas pastangas, kava be kofeino nėra visiškai "švari' - paruošto gėrimo puodelyje vis dėl to randama apie 2-8 mg kofeino. Tenka apgailestauti, bet nemažai randama ir tirpiklių likučių. Todėl, visiems kavos be kofeino gerbėjams siūlome rinktis iš tiesų naudingą sveikatai kavą - SISEL kavą. Jūs tikrai liksite sužavėti ir jos poveikiu, ir skoniu. Iš SISEL kavos nėra šalinamas kofeinas, nes balansas tarp kofeino ir kavos yra labai svarbus kavą geriančiojo sveikatai! Panama Boquete Gesha pupelėse jo yra nedidelis kiekis - išgėrę iki 3 kavos puodelių per dieną, Jūs neviršysite saugios kofeino dienos normos, tuo pačiu ne tik sveikatinsite savo kūną, bet ir džiuginsite savo sielą!

Neigiamo kofeino poveikio SISEL kavoje nėra dėl joje išsaugotų, nesunaikintų pačios kavos veikliųjų medžiagų ir papildomų, tarpusavyje harmoningai veikiančių čagos, gotu kolos, bakopos ir ganodermos augalų sveikatinančių savybių. Šias savybes  ir apžvelgsime sekančiuose skyriuose.

Ankstesnė tema:  KAVOS PUPELIŲ SKRUDINIMAS

Sekanti tema:  KAVOS PUPELIŲ MAIŠYMAS

 

 

Category: Kavos apdorojimas | Views: 2262 | Added by: Jurate | Tags: Sisel kaffe, kofeinas, instant coffee, tirpi kava, SISEL kava, kava be kofeino, kriogeninis malimas | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
%