Main » 2014 » Liepa » 14 » Azijinė centelė (Gotu Kola)
8:08 PM
Azijinė centelė (Gotu Kola)

Botaninis augalo pavadinimas Centella asiatica.  Jis dar vadinamas Gotu Kola.

Azijinės centelės yra daugiamečiai atogražų kraštų augalai. Geriausiai veši drėgnose vietose, vandens telkinių pakraščiuose, užtvindomuose laukuose. Azijinės centelės (arba Gotu kola) yra neaukštos žolės, atpažįstamos pagal vešlius, plačiai širdiškus ar inkstiškus lapus. Vasarą po lapų priedanga išsiskleidžia į nedidelius skėčius susitelkę smulkūs balti žiedai.

Tai nuo seno žinomas augalas Indijoje ir naudojamas ajurvedinėje medicinoje kaip geriausias smegenų maistas arba atminties žolė. Jo pagrindinė savybė – smegenų kraujotakos gerinimas. Vartojant  Gotu Kolą padaugėja deguonies audiniuose todėl atsinaujina smegenų funkcijos ir pagerėja atmintis, informacijos įsisavinimas, intelektas, skatinami mąstymo procesai, kalba tampa sklandesnė ir raiškesnė. Gerėja ir periferinė kraujotaka, stiprinamos  venos ir kapiliarai, normalizuojasi kraujo spaudimas,mažėja depresijos simptomai. Šis efektas paaiškinamas augalo bioflavonoidų poveikiu, kurie atpalaiduoja kraujagyslių lygiuosius raumenis. Gotu Kolos aktyviosios medžiagos stimuliuoja nervų galūnėles, kurios reaguodamos į tai išskiria acetilcholiną, veikiantį raminamai.

Be to, Gotu Kola turi A, E ir B grupės vitaminų, kurie maitina nervų sistemą, mineralinių medžiagų : magnio, kalcio, seleno, cinko.

Stabilizuodama nervų sistemą, Gotu kola  mažina protinį ir fizinį nuovargį, šalina stresą ir miego sutrikimus. Augalas padeda atkurti organizmo energinius išteklius, gerina savijautą.

Gotu Kola - svarbus augalas visai širdies ir kraujagyslių bei imuninei sistemai.

Dar vienas svarbus aspektas – kosmetinis poveikis. Pagerėjus kraujo mikrocirkuliacijai ir maitinimui oda tampa lygi ir elastinga, gerėja nagų, plaukų ir jungiamojo audinio būklė.

Moksliniai tyrimai parodė, kad Gotu Kola pasižymi žaizdų gijimą skatinančiomis savybėmis, susijusiomis su kolageno sintezės padidėjimu. Augalas saugo nuo randinio audinio (keloidų) susidarymo.

2013 m. Australijos mokslininkai nustatė, kad Gotu Kola geba neutralizuoti patologinį aliuminio  poveikį, daugiausiai gaunamą vartojant dezodorantus. Pastebėta, kad  mūsų kraujyje (ypač moterų) jo padaugėja po vasaros sezono! Aliuminis aktyviai ardo mūsų smegenis ir skatina limfmazgių vėžį.

Svarbiausių mokslinių tyrimų, atliktų su Azijine centele (Gotu Kola) išvados:

  • Stiprus galvos smegenų antioksidantas;
  • Mažina uždegimus;
  • Moduliuoja kolageno gamybą, padeda odai išlikti jaunai;
  • Moduliuoja angiogenezę (pažeistų kraujagyslių atstatymą);
  • Moduliuoja augimo faktorių veikimą, lėtina senatvinius procesus, aktyvina regeneraciją;
  • Normalizuoja cholesterolio kiekį. 

Kavos su Gotu Kola poveikis yra ypatingas - energizuojantis ir tuo pačiu labai švelniai raminantis. Jaučiamas žvalumas, jėgų antplūdis ir tuo pačiu atsipalaidavimas, nebūna dirbtinio įaudrinimo, dirglumo.

Įdomus yra ir kofeino derinys su Gotu Kola.

Kofeinas turi kraujagysles siaurinantį efektą. Išgėrus įprastos kavos mes kurį laiką turime daugiau energijos, žvalumo, nes susiaurėjus galvos smegenų kraujagyslėms, padidėja kraujo spaudimas ir tokiu būdu galvos smegenys geriau aprūpinamos maistinėmis medžiagomis. Praėjus kofeino poveikiui, kraujagyslių tonusas grįžta į pirminę būseną. Tačiau tais atvejais, kai žmogus serga hipertenzine liga ar tachikardija, kraujagyslės į normalią būseną neatsistato. Todėl, tokie žmonės įprastos kavos gerti negali. 

Kiek kitaip yra geriant kavą su Gotu Kola. Šis augalas turi savybę atpalaiduoti veninių kraujagyslių lygiuosius raumenis, nuimti spazmus. O kai atlaisvinamos veninės kraujagyslės, susinormalizuoja kraujo spaudimas galvos smegenyse. Su kofeinu mes geriname kraujo pritekėjimą (suspaudžiame arterijas), o su Gotu Kola - ištekėjimą (atpalaiduojame venas). Kraujas tekėdamas greičiau, geriau pamaitina smegenų ląsteles. Kai geriame įprastą kavą - vien nuo kofeino efektas būna greitas, bet ne ilgalaikis, o geriant kavą su Gotu Kola - lėtesnis, bet tvaresnis.

Kurią kavą gerti, čia jau pasirinkimo klausimas.

Ankstesnė tema: SISEL KAVOS SUDĖTIS. ČAGA

Sekanti tema: SISEL KAVOS SUDĖTIS. BAKOPA

Category: Sisel kavos sudėtis | Views: 4120 | Added by: Jurate | Tags: sirdies kraujagysliu ligos, nervu sistema, kofeinas, Gotu Kola, atminties zolė, smegenu kraujotaka, imunine sistema | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
%